Recept: staartstuk (picanha)

Simon Vis gebruikte een staartstuk van Natuurlijk Lekker. Hij schreef vervolgens voor u een recept voor de bereiding van staartstuk. 

Ingrediënten (voor 2 à 3 personen)
- (zee-)zout
- 500-600 gram staartstuk
- 2 sjalotten
- 3 tenen knoflook
- Bakboter

Overige benodigdheden
- Koekenpan
- Braadslee
- Vleesthermometer (verkrijgbaar bij winkels met kookartikelen)
- Oven

Bereidingswijze
Verhit de oven op 80 tot 100 graden (hoe kouder, hoe beter). Snij de sjalotten en knoflook (hoeft niet fijngesneden). Indien er vet op het vlees zit, kerf het vet dan in met een mes. Dit voorkomt dat het vlees krom gaat trekken. Indien er geen vet aanwezig is, verwijder dan het vlies (het witte gedeelte van het vlees). Het vlies kan er indien gewenst ook op blijven, maar dit gedeelte van het vlees kan gemakkelijk taai worden als er geen vetlaag overheen zit. Zout vervolgens het vlees. Verhit de bakboter in de pan. Bak vervolgens het vlees in de verhitte boter aan beide zijden in 1,5 tot 2 minuten bruin. Leg het vlees vervolgens in een ovenschaal of braadslee. Bak in het overgebleven vet de sjalotten en knoflook aan tot het licht kleurt. Giet het vet inclusief de sjalot en de knoflook over het vlees. Stop de vleesthermometer in het vlees en zet vervolgens de braadslee met het vlees in de voorverwarmde oven.

Controleer of het vlees gaar is door de temperatuur van de vleesthermometer af te lezen:
51 graden: Rare (rood)
53-54 graden: Medium rare
56-57 graden: Medium
61-63 graden: Rosé
Alles boven de 63 graden: Well done

U kunt de sjalotten bij het vlees serveren. Ook is het mogelijk om ze niet te serveren, maar alleen als smaakmaker te gebruiken tijdens het bereiden. Staartstuk is lekker om te serveren als biefstuk, bijvoorbeeld bij salade en friet.

Wist u dat?
Staartstuk is het laatste gedeelte van de bil van de koe, het stuk voor de staart. Staartstuk kunt u op dezelfde wijze bereiden als biefstuk.


Contact

Ten Have 21
7983 KD Wapse   

+31 (0)6 80046218
info@boerderijdeveldhof.nl

Copyright © 2021 Boerderij de Veldhof | Alle rechten voorbehouden |